Algú diu el teu nom. Explica alguns detalls sobre la teva vida professional. L’audiència aplaudeix. El presentador et mira. L’audiència et mira. Els aplaudiments van acabant. Tots esperen que diguis alguna cosa i tu t’has quedat en blanc! Et sona?

Ho creguis o no, aquest és un dels malsons més comuns entre tots aquells que han de fer una presentació. De fet, tres de cada quatre persones tenen més por a parlar en públic que a les aranyes. A NELC no tenim dades sobre quanta gent té por a l’enfrontament amb una aranya mentre fan una presentació, però sí que podem donar-te alguns trucs sobre què fer si has de donar una conferència o et toca presentar el nou pla de màrqueting. Especialment, si a més, has de fer-ho en anglès.

Comencem pel principi. Prepara’t. Coneix l’audiència a la qual et dirigiràs: el rang d’edat, els seus càrrecs, el seu nivell d’experiència i quant saben sobre el tema del que parlaràs. Esbrina quants assistents tindràs. A partir d’aquí, decideix si és millor presentar des d’un faristol o moure’t per la sala, per exemple. Si no ho has fet encara, coneix a fons el tema del que parlaràs. Això et donarà seguretat en tu mateix i no tindràs por a quedar-te en blanc.

Busca un aspecte sorprenent o divertit sobre el tema a tractar que a tu et sembli interessant. La teva passió serà contagiosa i voldran saber més. Això ens porta a parlar de com mantenir l’atenció del públic: et direm que els 30 primers segons són crucials. Aquest és el moment en el qual et posaràs a l’audiència en la butxaca o la perdràs. Comença amb alguna cosa impactant (power opener) com, per exemple, fer que la teva audiència pensi presentant-los un problema, proporcionar dades sorprenents relacionades amb el tema del que parles, o explicar una anècdota personal.

Un altre truc per no perdre l’interès dels assistents consisteix a fer mini resums al final de cada secció. Pots utilitzar expressions del tipus: Just one more thing before we move on; Let’s put together everything we have mentioned before moving on; What we have been talking about… per exemple.

img_post2

Passem a les diapositives. Els anglesos utilitzen un acrònim que descriu molt bé què fer en aquesta situació: KISS, Keep It Short & Simple. Tampoc t’oblidis d’usar colors.

I ara que ja tens tot el material, passem a la pràctica. Practica, practica, practica. Això no significa que memoritzis la teva presentació però sí és necessari que l’assagis. Com més practiquis, més fàcil et resultarà i si a més ho fas davant d’un mirall i enregistrant la teva veu, encara millor. Escoltar-te i visualitzar-te seran elements clau per veure com estàs de preparat.

I com no, arriba el torn de les preguntes. Aquesta és una part que no podràs assajar, però que no ha de preocupar-te si t’has preparat bé. Bàsicament rebràs quatre tipus de preguntes i tenim algunes expressions que t’ajudaran a abordar-les:

  • Preguntas bones: pots responde amb un I ‘m glad you asked me that.
  • Preguntes difícils: I don’t know that information off the top of my head, o Can I get back to you on that?
  • Preguntes innecessàries: As I mentioned earlier…
  • Preguntas irrellevants: I’m afraid I don’t see the connection.

I arribat el gran dia, relaxa’t, sigues tu mateix i passa-t’ho bé!

Descarrega’t gratuïtament el nostre ebook “Top Tips For Effective Presentations” per tenir una guia que t’ajudarà a sentir-te còmode i tenir més seguretat en tu mateix quan vagis a fer una presentació en anglès.