Friends
No podia faltar aquest gran clàssic de la comèdia nord-americana. Qui no s’ha partit de riure alguna vegada amb les aventures de Ross, Chandler, Joey, Monica, Rachel i Phoebe? Aquests sis amics de Nova York t’ensenyaran expressions divertides de l’anglès col·loquial americà durant 10 temporades i a més d’aprendre anglès, t’assegurem que et divertiràs.
Recomanació: intenta aprendre’t “Smelly Cat” de memòria… i no només la tornada!
How I met your mother
Una altra comèdia d’amics. En aquesta ocasió, Ted Mosby li explica al seu fill la història de la seva vida fins que va conèixer a la seva mare, de la qual no se sap la identitat fins a ben avançada la sèrie. No deixis que et facin spoiler! How I metyour mother és una sèrie de capítols curts, de trama fàcilment entendible i que no et suposarà massa esforç comprendre en versió original.
Recomanació: un dels personatges és canadenc, amb el que veuràs la diferència amb l’accent dels personatges nord-americans.
Mad Men
Una de les sèries més aclamades dels últims temps. Situada en una agència de publicitat fictícia als Estats Units dels anys 60, narra la història del seu director creatiu, Don Draper, i de la gent que forma part de la seva vida i el seu treball. Si el que vols és acostumar-te a l’accent nord-americà, aquesta és la millor sèrie per fer-ho. Compta amb 7 temporades de 13 capítols cadascuna (excepte l’última, de 14 episodis).
Recomanació: si et dediques a la publicitat, aprendràs molt vocabulari específic del sector. Si no, el lèxic tampoc et serà molt complicat.
Breaking Bad
És considerada una de les millors (sinó la millor) sèries de la història de la televisió. Walter White és un professor de Química de Alburquerque la vida del qual dóna un gir de 180° en assabentar-se que pateix un càncer de pulmó incurable. La seva transformació en Heisenberg t’atraparà des del primer dia. No t’expliquem més.
Recomanació: el secundari Jesse Pinkman t’ensenyarà bastant slang i la bona dicció de White et serà molt beneficiosa per acostumar l’oïda al parla nord-americana. Aquesta sèrie està recomanada per a estudiants amb nivell mitjà-alt.
The Big Bang Theory
A hores d’ara, pocs són coneixen a la història dels científics de Pasadena. Sheldon (possiblement, un dels millors personatges televisius dels últims temps), Leonard, Penny, Wolowitz, Koothrappali i la resta de personatges no només et contagiaran la seva passió per la ciència, els còmics i la ciència ficció, sinó que t’ensenyaran termes tant científics com a paraules divertides. Qui no ha sentit ela paraula “Bazinga!” (alguna cosa semblat al nostre “zasca!”) últimament?
Recomanació: no desesperis! No és una sèrie senzilla per la terminologia que fan servir (menys Penny, que no és científica), però pots tirar de subtítols per no atabalar-te.
Per tretze raons
En tretze capítols descobriràs per què la dolça i aplicada Hannah Baker ha decidit treure’s la vida. Una sèrie de cintes de cassette distribuïdes entre el seu cercle d’amics i enemics dóna llum al misteri d’un suïcidi que sacseja a tot un institut. És una sèrie amb llenguatge senzill i els personatges tenen una dicció molt bona, pel que no et serà gens complicat entendre els diàlegs.
Recomanació: és una sèrie per a adolescents i adults, així que és molt recomanable perquè pares i fills la vegin junts i practiquin al mateix temps.
The Handmaid’s Tale (El conte de la criada)
En una societat distópica i futurista, les dones han perdut tots els seus drets. Algunes d’elles, les criades, són usades contra la seva voluntat com procreadoras en un món en el qual la majoria de la població és estèril. La República de Gilead és un règim despòtic que treu del mig a tot aquell que no segueixi les noves normes puritanas. La criada Defred (Offred, en la versió original) intenta sobreviure per tornar a ser lliure.
Recomanació: aprendràs expressions molt particulars d’un món irreal. Capítol apart mereix la banda sonora, amb cançons que segur que et sonaran i que pots després buscar en Internet per comprendre la seva lletra.
Lost
Un altre clàssic que ja va deixar d’emetre’s fa anys. L’argument segur que ho coneixes: el vol 815 de Oceanic Airlines s’estavella en una illa (aparentment) deserta. El grup de supervivents lluita per tots els seus mitjans per sortir d’allà mentre comencen a succeir coses estranyes a la seva al voltant. Lost va ser tot un èxit d’audiència i va quedar per sempre en la memòria dels addictes a les sèries.
Recomanació: molt bona si vols diferenciar diversos accents. Els personatges són principalment nord-americans, encara que també hi ha una australiana, un britànic, un escocès, un parell de coreans, un hispà, un iraquià…
Les Gilmore
La posem l’última de la llista perquè si bé la sèrie és una comèdia senzilla, no és considerada de nivell fàcil. I és que la sèrie està concebuda perquè guions que correspondrien a prop d’una hora i mitja de metratge quedin condensats en uns 40 minuts, la qual cosa va provocar que els dos personatges principals es caracteritzessin per parlar molt ràpid. Un punt per a tu si aconsegueixes entendre a Lorelai i Rory sense subtítols.
Recomanació: si la teva comprensió escrita és bona, prova a posar els subtítols en anglès.