D’aquí a res toca celebrar la Setmana Santa, festivitat cristiana en la qual es commemora la passió de Jesucrist i que comporta tot un seguit de tradicions inherents a ella. Les llesquetes en ou, la Mona pels més petits de la casa, els bunyols de Quaresma (per als dies previs a la Setmana Santa), les processons… això en el nostre entorn més proper però què celebren els britànics? A continuació et comentem cinc tradicions de la Setmana Santa al Regne Unit.
Què és el Maundy Thursday?
En el nostre Dijous Sant, els britànics commemoren l’últim sopar de Crist i es remunta al Segle XVII. En aquella època, el Rei o Reina imitava el lavatori dels peus de Jesucrist als Apòstols fent el propi amb algunes persones pobres del regne en senyal d’humilitat. Amb el pas del temps, això va derivar en l’actual tradició que consisteix en una cerimònia en la qual la Reina atorga unes monedes de plata encunyades especialment per a l’ocasió a un home i una dona escollits pels seus bons serveis a l’Església i a la comunitat.
Els Easter Eggs i l’Easter Bunny
L’ou és un símbol de fertilitat i de nova vida, just el que se celebra en la primavera: el reviure després del dur hivern. Els ous, per aquesta simbologia i perquè no podien consumir-se durant la quaresma cristiana, sempre han estat un aliment tradicional a partir del diumenge de Pasqua. En molts països és una tradició familiar pintar els ous de colors. Així mateix, els pares amaguen aquests ous per la casa el diumenge de Pasqua i els nens han de trobar-los.
La versió no religiosa de la tradició apunta a una llegenda anglosaxona que explica com la deessa Eostre va trobar un ocell ferit i ho va transformar en una llebre perquè pogués sobreviure a l’hivern. La llebre va descobrir que podia seguir posant ous, els quals decorava cada primavera i els deixava com a ofrena a la deessa.
D’altra banda, els ous de xocolata provenen d’aquesta tradició de reservar els ous durant la Quaresma per consumir-los una vegada passats els 40 dies d’abstinència. També és tradició a Regne Unit regalar als més petits de la casa ous de xocolata en aquestes dates. El conillet de Pasqua (Easter Bunny) és aquest animal de fantasia que porta els ous de colors i els de xocolata als nens que s’han portat bé.
Els Hot cross buns i el Simnel cake
Són els panets de Pasqua dolços típics en aquestes dates. Estan farcits de panses de corinto i es decoren amb una creu blanca de sucre. Es menja tradicionalment el Divendres Sant (Good Friday) i normalment també s’elabora aquest mateix dia.
El Simnel cake també és un dolç típic de Setmana Santa. Es tracta d’un pastís lleuger de fruites amb una capa d’ametlles o massapà i coronat amb 11 o 12 boles també de massapà. Si són 11, simbolitzen als 11 apòstols (menys Judes) i si són 12, simbolitzen als 11 apòstols i Jesús.
La Morris Dance i els Britannia Coco-nut Dancers
No només és tradicional en Pasqua sinó també en el mes de maig. La dansa Morris és un ball anglès folk que també es realitza en altres països de parla anglesa com Estats Units i Austràlia. Les seves arrels provenen de l’Edat Mitjana i la ballen homes abillats amb vestits característics, mocadors, barrets, bastons, cintes i cascavells. La simbologia d’aquesta dansa és atreure la bona sort i desprendre’s dels mals esperits de l’hivern.
Els Britannia Coco-nut Dancers (també coneguts com Nutters), en canvi, es reuneixen en Bacup, una població de Lancashire. L’origen d’aquesta tradició no està clara, però s’estén des de fa ja més d’un segle. Els dansaires ballen en grups de vuit, es pinten la cara de negre i vesteixen vestits similars als dels pirates del nord d’Àfrica que es van assentar en Cornwall al Segle XVII i es van convertir en miners. Aquest ball té sempre lloc el Dissabte de Pasqua. Igual que la Morris Dance, la realitzen només homes i la intenció d’aquest ball és espantar als mals esperits.
Els barrets decorats dels nens
És tradicional que els nens decorin barrets i capotes para després lluir-los en les desfilades dels seus pobles i ciutats (les Easter Parades). Molts d’aquests barrets al·ludeixen als símbols de la Setmana Santa i la primavera: ous de Pasqua, Easter Bunnies, flors, ocells… Estrenar roba nova en aquestes dates també és considerat com a símbol de bona sort.
Fotos: Pixabay y Foter.
es molt informatiu i va bé per fer treballs.
Moltes gràcies, Sonia! Salutacions!