Les tradicions de Nadal als països anglosaxons

El Nadal és sinònim de celebracions en família, regals, alegria i il·lusió, però depèn del país en el que estiguem, les tradicions varien. Si bé la globalització ens fa adoptar costums de festes que no ens són pròpies, les diferències entre el Nadal al nostre país i als països anglosaxons són notables. T’expliquem com se celebren aquestes festes tan entranyables en alguns països:

Regne Unit
El Nadal té el seu dia important el 25 de desembre i oficialment l’1 de gener s’acaben les festes. El període nadalenc comença 24 dies abans amb l’Advent. És el temps en què s’espera el naixement de Jesucrist i s’explica mitjançant un calendari amb finestretes que els nens obren i dins de les quals es troben xocolatines o sorpreses. Les cases es decoren amb moltes llums, garlandes, figures, grèvol i espelmes. L’arbre és també típic a les cases i se sol col·locar prop de la finestra. Els mitjons en la xemeneia esperen els regals de Santa Claus per a la nit del 24, que també es col·loquen sota l’arbre. Els Christmas Carols o nadales s’interpreten des del dia 20 tant a les esglésies com al carrer i a les llars. Les Christmas Cards també són típiques d’aquestes dates i se segueixen enviant per felicitar les festes als éssers més estimats.

5263022587_7069288d94_bEl dia 25 de desembre, les famílies es reuneixen per realitzar el dinar de Nadal, que es composa normalment de gall dindi farcit, cols de Brussel·les, salsitxes i vegetals; i per a postres, pudding de Nadal. També són típics els dolços com el Mince Pie, composat de fruites, panses, ametlles, espècies i licor, entre d’altres ingredients. Als plats també es col·loca un cracker, un cilindre embolicat en paper de regal del que tiren de cada extrem dos comensals. El cracker es trenca i el seu contingut (normalment corones de paper i alguna sorpresa) es reparteix entre els qui ho han obert.

El Boxing Day se celebra el 26 de desembre i també és festiu. És un dia amb caire caritatiu, en el qual es fan donacions a persones sense recursos. Hi ha diferents teories sobre d’on procedeix el Boxing Day però sembla ser que en l’època medieval, els senyors van escollir aquest dia per oferir els seus regals als seus servents. Aquests regals, en la majoria de casos, eren les sobres del dia de Nadal, perquè ja sabem que la generositat no era una característica dels senyors feudals.

La nit de cap d’any és també molt especial. Si aquí gaudim del raïm, allà és un compte enrere el que marca l’inici del nou any. Per exemple, es pot gaudir d’un multitudinari compte enrere a Trafalgar Square (Londres) sota el gran arbre de la plaça, prop de la columna amb l’estàtua de l’almirall Nelson cantant Auld Lang Syne.


768px-times_square_new_years_eve_ball_2009Estats Units
Les festes de Nadal comencen a Estats Units amb el tradicional Thanksgiving Day (Dia d’Acció de Gràcies) que tan popular ha fet les pel·lícules i les sèries nord-americanes. Aquesta celebració té lloc el quart dijous de novembre. Les famílies es reuneixen per menjar junts (el plat estrella del Dia d’Acció de Gràcies és el gall dindi farcit) i als carrers se celebren fastuoses desfilades. Igual que en el Regne Unit, s’espera l’arribada de Santa Claus la nit del 24 de desembre, que deixarà els regals sota l’arbre o prop de la xemeneia (sempre que els mitjons estiguin allà). El dia 25 les famílies es reuneixen per al tradicional dinar de Nadal, amb el gall dindi, de nou, com a protagonista.

La decoració nadalenca a Estats Units també és ostentosa, amb moltes llums i arbres enormes presidint els salons de les cases. El vesc adornant el llindar de les portes també és característic d’aquest període.

I aquí s’acaben les celebracions a Estats Units fins a la nit del 31 de desembre, en la qual el compte enrere per rebre el nou any és el protagonista. Molt coneguda és la benvinguda que se li dóna a l’any nou a la plaça de Times Square de Nova York, amb festa durant les hores prèvies a la mitjanit, quan l’enorme bola de vidre lluminosa descendeix a les 23:59h i marca l’entrada als propers 365 dies.

Una de les estampes més conegudes a nivell mundial del Nadal a Estats Units és la dels patinadors en el Rockefeller Center de Nova York, sota l’enorme arbre i les llums que romanen així fins al 7 de gener.


SONY DSCIrlanda
A Irlanda, els mercats ambulants nadalencs són típics. El Christmas Market, al port de Dublín, és un dels més populars. Allà, a més de poder comprar productes típics d’aquestes dates i un vi calent anomenat mulled wine, hi ha atraccions i se celebren concerts i cors de nadales.

La nit del 24 de desembre, els més petits de la casa encenen a l’ampit de la finestra una espelma blanca per donar la benvinguda a la Sagrada Família. Explica la tradició que aquesta espelma només podrà ser apagada per una dona que es digui María. L’endemà, el dinar de Nadal és similar al del Regne Unit. Els més atrevits aprofiten el dia 25 de desembre per donar-se un capbussó en les fredes aigües irlandeses.

El dia 26 de desembre, Saint Stephen o Wren’s Day, és especial per a la localitat de Dingle (comtat de Kerry). Els Wren Boys surten en processó abillats amb màscares, pals i vestits estrafolaris, cantant tradicionals melodies i fent molt soroll.

La nit de cap d’any a Dublín se celebra amb les tradicionals 12 campanades a la Christ Church Cathedral. El 6 de gener també és una data celebrada. És l’Epifania o Little Christmas, però no té res a veure amb l’arribada dels Reis Mags. En aquesta data se celebra el Nollaig na mBan. Malgrat que els temps han canviat, la tradició d’aquest dia marca que siguin els homes els únics encarregats de fer les tasques de la llar i de cuinar, mentre les dones gaudeixen d’un merescut dia de descans. I és que en l’antiguitat, les dones eren les úniques encarregades dels preparatius nadalencs.