Tant si estàs pensant a canviar de feina com si estàs estudiant la possibilitat d’un lloc de feina a l’estranger, l’entrevista en anglès és una cosa inevitable. A continuació et donem alguns consells per superar una entrevista de treball en anglès amb èxit.

Comença familiaritzant-te amb el vocabulari específic del teu sector i del lloc al qual estàs optant. Assegura’t d’haver traduït el teu currículum a l’anglès per poder discutir còmodament la teva formació, els llocs que has exercit i el motiu pel qual estàs interessat en aquest lloc de treball. També et recomanem que t’informis del vocabulari que utilitza Recursos Humans perquè cap concepte et deixi descol·locat i puguis contestar sense problemes.

El més habitual és que les preguntes s’englobin en quatre categories: la teva formació, l’empresa, la teva trajectòria i les teves aptituds.

Algunes de les preguntes més freqüents sobre la teva formació són Why did you choose to study …?, o Tell me about your extracurricular activities during school. Davant d’aquestes qüestions l’important és que intentis relacionar les teves respostes amb les característiques de la posició per a la qual t’estan entrevistant.

Preguntes típiques sobre l’empresa poden ser: What do you know about our company?, o Do you have a geographic preference? De nou, el millor és que hagis fet els deures pel teu compte i puguis respondre de tal manera que quedi palès el teu interès en el lloc.

Les preguntes sobre tu mateix són probablement les que necessites preparar-te més encara que sembli contradictori. El personal de Recursos Humans sol tenir predilecció per qüestions del tipus:

  • Tell me about yourself. Quan et facin aquesta pregunta, el millor és que comencis relatant algun dels teus interessos personals que no tinguin a veure amb el lloc en si i que no proporcionin massa informació personal.
  • What is your greatest strength / Weakness? En parlar dels teus punts forts, centra’t en aquells aspectes que et converteixen en un bon candidat per al lloc i poden separar-te de la teva competència. Pel que fa a les teves debilitats intenta esmentar una que no representi un problema per a la posició que vols aconseguir i que pugui corregir-se amb relativa facilitat, per exemple: I get nervous when I have to speak in front of large groups, molt millor que I am very shy and usually have trouble speaking up in meetings. No cal que entris en detalls.
  • How would your friends/colleagues describe you? Per respondre aquesta pregunta, segueix el consell que t’hem donat per parlar de les teves fortaleses i debilitats.
  • Why are you leaving (/ or left) your job? El millor és que siguis directe i et centris en els fets. Dirigeix la teva resposta cap al futur en lloc de concentrar-te en el passat.

 

Pel que fa a les teves aptituds, és molt habitual que s’interessin per coses com Why should we hire you? En aquest cas, el que has de fer és vendre’t de manera concisa. Tingues un petit discurs preparat sobre el perquè haurien de donar-te a tu la feina.

Una altra de les preguntes que pots haver de respondre és Why do you want this job? Aquesta és la teva oportunitat de demostrar-li a l’entrevistador el que saps sobre el lloc o de l’empresa. Sigues específic i esmenta els aspectes pels quals t’interessa la posició o la companyia.

Si et pregunten How do you handle stress and pressure? El millor és que responguis amb un exemple que demostri com has gestionat una situació estressant en el passat. El mateix passa si et demanen que descriguis una situació complicada amb la qual t’hagis trobat en la teva carrera – Describe a difficult work situation you’ve had to handle.

Si et sents una mica insegur amb el teu nivell d’anglès, et recomanem que parlis a poc a poc i vocalitzant. Intenta que les teves respostes no siguin massa llargues però no utilitzis només monosíl·labs. Escolta atentament les preguntes i si alguna cosa no t’ha quedat clara, demana que et repeteixin la pregunta o el concepte. El teu entrevistador probablement t’ho explicarà més detalladament o utilitzant un altre vocabulari.

Recorda que mai està de més que practiquis amb un amic bilingüe. Si no confies en el nivell d’anglès de cap dels teus amics, no et preocupis, per a alguna cosa vivim en l’era de la tecnologia! Aquí pots trobar una app gratuïta i interactiva que t’ajudarà a practicar l’entrevista i en aquesta pàgina trobaràs un seguit de simuladors d’entrevistes perquè puguis practicar en línia.

Finalment, no t’oblidis de fer un follow-up de la teva entrevista amb una thank-you note, sigui per correu electrònic o mitjançant el correu postal de tota la vida. D’aquesta manera reforces la idea que estàs realment interessat en el lloc i a més tornes a estar present al cap del teu entrevistador i et diferenciarà de la resta de candidats, ja que la majoria oblida aquest pas.