Les males llengües expliquen que a Espanya es tenen molts dies de festa. Si a això li afegim altres tòpics com les nostres sobretaules eternes, la imperdonable migdiada i tots els festius i ponts que tenim i ens construïm ad hoc, és sorprenent que aconseguim lift a finger (entre nosaltres, ‘donar un pal a l’aigua’).Doncs bé, no sé tu, però nosaltres en la migdiada i les llargues sobretaules no estem a l’alçada, almenys els dies de diari. Sobre els festius, potser ens passa una mica que uns tenen la fama i els altres carden la llana (mirada posada al sud d’Europa). I com que en això de les festes tots tenim les nostres peculiaritats, ha arribat el moment de donar-li un cop de vista a alguns dels festius al món anglosaxó, les dates que els nostres veïns marquen en vermell als seus calendaris i que per a nosaltres són dies laborables.

Comencem pel Regne Unit. Encara que hi ha festius específics per a Irlanda, Escòcia i Gal·les, les seves dates assenyalades coincideixen en gran part amb les nostres excepte algunes excepcions:

  • A Escòcia, el 2 de gener segueixen celebrant l’any nou.
  • El 17 de març se celebra St. Patrick’s Day a Irlanda del Nord. Aquesta part del país també commemora Orangeman’s Day (la batalla del Boyne) el dia 12 de juliol.
  • El primer dilluns de maig el Regne Unit tanca per vacances a causa del que anomenen Early May Bank Holiday i l’últim dilluns d’aquest mes tampoc es treballa per celebrar Spring Bank Holiday.
  • Com existeix una festivitat primaveral no és d’estranyar que també hi hagi una altra a l’estiu. Arribat l’últim dilluns d’agost, tanquen la paradeta per la Summer Bank Holiday.
  • El 30 de novembre, Escòcia també fa una aturada a les tasques diàries per celebrar el dia de Saint Andrews.
  • Així mateix, i igual que passa a alguns llocs d’Espanya, el 26 de desembre és un dia festiu. Ells ho anomenen Boxing Day i el seu origen es remunta a l’Edat Antiga encara que les hipòtesis que ho expliquen són diverses.

Creuem l’Atlàntic. Gràcies al cinema i la televisió, segur que molts dels festius nord-americans et resultaran familiars però és molt probable que et descobrim algun que desconeixes. Amb el practicisme que els caracteritza, la majoria dels seus dies festius varien de data. Si cau en dissabte, se celebra en divendres i si cau en diumenge, doncs es mou al dilluns. Eficients fins i tot per a descansar. Aquestes són les seves dates assenyalades més importants:

  • Martin Luther King Day. Se celebra el tercer dilluns de gener i lloa la vida del capdavanter dels drets civils, el doctor Martin Luther King.
  • El tercer dilluns de febrer ens trobem amb el President’s Day. En principi es va crear per commemorar el naixement del president George Washington.
  • L’últim dilluns de maig, ja pots començar a escalfar la barbacoa perquè arriba el moment de celebrar Memorial Day, un dia per recordar als caiguts en la guerra.
  • A l’estiu arriba el torn d’una de les celebracions més populars: el 4 de juliol o el que és el mateix, Independence Day. El dia en què els EUA van signar la Declaració d’Independència separant-se d’Anglaterra.
  • Si nosaltres celebrem el dia del treball l’1 de maig, a Estats Units, Labour Day se celebra el primer dilluns de setembre.
  • El segon dilluns d’octubre, és el dia en què els nord-americans commemoren el descobriment d’Amèrica per Cristòfor Colom. Ho anomenen Columbus Day.
  • Novembre és un mes estel·lar pel que fa als festius. L’11 de novembre se celebra Veterans Day honorant a tots els veterans de guerra i, unes setmanes més tard, el quart dijous de novembre, les famílies nord-americanes es reuneixen per celebrar Thanksgiving (Acció de gràcies); i ja que fan l’excepció de celebrar un festiu en dijous, aprofiten i ho allarguen fins al dissabte: el divendres tampoc cal anar a treballar.

Però i Austràlia? S’assembla en alguna cosa al Regne Unit en el que a dates festives es refereix? Vegem-ho:

  • Comencem al gener. El dia 26 se celebra Australia Day i commemora que el 1788 el capità Arthur Phillip va establir el primer assentament anglès a Port Jackson.
  • El següent festiu és Labour Day. Encara que els australians també celebren el Dia del treball, la data varia segons la zona del país en la qual et trobis. En part del territori lliuren el primer dilluns d’octubre, a Victoria i Tasmània el segon dilluns de març i a Austràlia de l’Oest, el primer dilluns de març. No obstant això, si estàs a Queensland o al territori del nord, tindràs festa el primer dilluns de maig.
  • El 25 d’abril, el país rememora als caiguts a la guerra. A aquest dia se l’anomena ANZAC Day (per New Zealand Army Corps) i es va oficialitzar per recordar als soldats australians i neozelandesos que van aterrar a Turquia durant la I Guerra Mundial.
  • Un altre festiu del que nosaltres manquem és l’aniversari de la reina, Queen’s Birthday. És curiós que encara que aquest dia no se celebra en el Regne Unit, a Austràlia sí és un dia festiu. A la majoria del país se celebra el segon dilluns de juny amb l’excepció d’Austràlia de l’Oest on solen commemorar-ho l’últim dilluns de setembre o el primer dilluns d’octubre.
  • Igual que els britànics, el 26 de desembre (Boxing Day) també és festiu down under.

Ara només ens queda decidir a quina celebració ens volem apuntar i planejar una escapada.